OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE

Začetek izleta: 09.06.2024
Rok prijave do: 05.06.2024
Strošek izleta: 25 – 30 EUR (odvisno od števila prijavljenih)
Vodniki: Miro Breg, Andrej Kaučič, Ivan Ladinek, Igor Oprešnik

ODHOD: ob 5.30 uri z glavne avtobusne postaje v Mariboru

POVRATEK: do 19.30 ure

PREVOZ: avtobus

POTEK IZLETA: Z avtobusom se bomo zapeljali po avtocesti do Nove Gorice, se zapeljali preko Italije do Podsabotina in naprej do kraja Dobrovo, kjer bomo parkirali ob pri vinski kleti Brda. Pohod od češnje do češnje bo potekal v severozahodnem delu Brd, po turistični pešpoti, ki so jo poimenovali ” ČRNICA “, po stari sorti češenj. Od Vinske kleti se odpravimo mimo »ČEŠNJE POHODA«. Začetni del poti je lahkoten in nas skozi vinograde po labirintu kolovozov pripelje do potoka sledi kratek vzpon do kapelice pri Šlovrencu. Pot nas naprej vodi v smeri Nebla. Levo in desno so veliki vinogradi, odpre pa se nam tudi lep razgled na Brda, Furlanijo in hribe v ozadju. Ker cesta poteka po grebenu, lahko ves čas uživamo v razgledih. Obiščemo še vas Fojana na grebenu s cerkvico Sv. Duha, ki ima poševen zvonik. Sledi še spust nazaj do Vinske kleti in zaključek pohoda.
Po zaključku pohoda se bomo sprehodili po srednjeveški vasici Šmartno, ki spada med najlepše kulturne spomenike v Sloveniji in se morda povzpeli na razgledni stolp Gonjača.
Doživeli bomo tudi Festival briške češnje po vaseh, ki se dogaja v tem času.
Zraven je potrebno imeti OBVEZNO veljaven osebni dokument!

ČAS HOJE: okrog 4 ure nezahtevne hoje s postanki, pot poteka po cestah in kolovozih in je dolga cca. 12 km

OPREMA: pohodni čevlji, pohodne palice, pokrivalo za glavo, sončna očala, nahrbtnik z rezervnimi oblačili in veliko dobre volje.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
vsak dan med 20.00 in 21.00 uro na tel. št.:
Igor Oprešnik, 041 985 048
igoropresnik@gmail.com

Scroll to Top