MOSTAR IN NEUM

Začetek izleta: 15.07.2024
Rok prijave do: 01.06.2024
Strošek izleta: 550€/osebo
 1. DAN; ponedeljek, 15.7.2024; Slapovi Kravice in Križev pot (hoje cca. 3 ure) Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja po avtocesti do Vrgorca, kjer prečkamo mejo med HR in BiH, se ustavimo v mestecu Ljubuški in si v bližnjem Humcu ogledamo cerkev sv. Antona Padovanskega ter muzej v frančiškanskem samostanu, ki poleg številnih zgodovinskih predmetov, zbranih na prostoru Hercegovine, hrani tudi najstarejši zapis v hrvaškem jeziku, poznan kot »Humačka ploča«. Naslednji postanek izkoristimo za ogled izletniške točke, slapa Kravica. Gre za naravni fenomen, mogočen vodni amfiteater – 120 m, široko vodno zaveso, ki pada 28 m v globino, pod samim slapom pa je dovoljeno kopanje, kar zlasti v poletnih mesecih pritegne veliko obiskovalcev. Po osvežitvi vožnja do Međugorja, romarskega slapovi Kravice kraja, poznanega po domnevnih Marijinih prikazovanjih. Stopili bomo v cerkev sv. Jakoba in se ob križevem potu sprehodili do kipa vstalega Jezusa, dela slovenskega kiparja Andreja Ajdiča. Popoldan vožnja do Mostarja. Nastanitev, večerja in nočitev.
 2. DAN; torek, 16.7.2024; Vzpon na Veliko Gradino-290 m (hoje cca. 3 ure) Zajtrk, vožnja do Čapljine. Sledi predvidoma dvourni vzponu na razgledno točko Velika Gradina (290 m) nad Čapljino, od koder je prekrasen pogled na mesto in vse tri okoliške reke: Neretvo, Trebižat in Bregavo ter na hercegovske planine. Spust v mestno središče, od koder se odpeljemo do kluba Devine in spust s kanuji po reki Trbižat. Po predvidoma uro dolgi plovbi si privoščimo zasluženo malico, pokušnjo nekaterih domačih dobrot, obstaja tudi možnost kopanja. Popoldan vrnitev v Mostar in ogled mesta, kjer je nekoč stal znameniti Stari most, danes pa ga krasi njegova kopija. Obnovljen most, v katerega so vgrajeni originalni kamniti bloki, manjkajoči deli pa so izklesani po enakem postopku, je bil ponovno odprt leta 2004, leto pozneje pa je skupaj s starim mestnim jedrom vpisan na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Ob obali reke Neretve se bomo sprehodili do stare Mostarske čaršije oz. Kujundžiluka, kjer sledi nekaj prostega časa za pokušnjo »mostarskih ćevepov«. Večerja in nočitev.
 3. DAN; sreda, 17.7.2024; Vzpon na Bubreg1903 m (hoje cca. 5 – 6 ur) Zgodnji zajtrk, lunch paket. Vožnja do zaselka Podvelež (1070 m), kjer zapustimo avtobus in se podamo na 1903 m visok Bubreg, ki je eden od vrhov gorskega masiva Velež. Spust po isti poti. Vožnja do Blagaja, kjer si po želji ogledamo izvir reke Bune in se osvežimo v eni od nacionalnih restavracij. Vrnitev proti Mostarju. Večerja in nočitev. Mostar
 4. DAN; četrtek, 18.7.2024, Vzpon na Gradino-598 m (hoje cca. 3 ure) Zajtrk, vožnja do Stolca, panoramski sprehod po mestu in osvežitev, sledi vožnja do Hutova (350 m), kjer zapustimo avtobus pri »Zavičajni kući« in se slabo uro sprehodimo po nekdanji železniški progi »Čiro«, do izhodišča za naš vrh (Gradina 598 m). Spust po drugi strani do vasi Prapratnica (350 m). Vožnja do Neuma, nastanitev, večerja.
 5. DAN; petek, 19.7.2024; Vzpon na Crkvino oz. Veliko Žabo-955 m (hoje cca. 4 ure) Po zajtrku vožnja do vasice Broćanac, izhodišča za dvourni vzpon na najvišji vrh planine Žaba – Sv. Ilija (955 m), imenovan tudi Crkvina, Velika Žaba ali Vilenica, ki leži severno od Neuma in vzhodno od Metkovića. Z nje seže pogled na vrhove nad Dubrovnikom in hercegovske planine, dolino Neretve, na Velež in Biokovo ter na številne otoke tega dela Jadranskega morja. Po vrnitvi v vas se ustavimo pri domačinu, ki nam bo postregel domače vino in olivno olje, prav tako nam bo pokazal staro kamnito torkljo in prešo za stiskanje oljčnega olja, ki jo uporabljajo še danes. Vožnja do hotela. Popoldan prosto za kopanje. Večerja in nočitev. Sv. Ilija oz. Crkvina oz. Velika Žaba
 6. DAN; sobota, 20.7.2024; Hoja ob Neumskem zalivu (hoje cca. 3 ure) Zajtrk, dan namenjen sprehodu ob obali polotoka, ki leži med neumskim zalivom in Kanalom Mali Ston. Skozi predor, ki je sicer »zaprt« se bomo poskusili sprehodit na njegovo drugo stran, od koder se vidi del polotoka Pelješac. Popoldne osvežitev ter samostojni ogledi po tem turističnem mestu. Večerja in nočitev.
 7. DAN; nedelja, 21.7.2024; Prosto za kopanje Zajtrk, uživanje po svoje, večerja in nočitev.
 8. DAN; ponedeljek, 22.7.2024; Vrnitev v Maribor Zajtrk. Po osvežitvi vožnja proti Sloveniji. Predviden prihod v Maribor v poznih večernih urah.

Cena: 550€/osebo pri udeležbi 15 potnikov oz. minimalno 35 potnikov (večji avtobus)

Cena vključuje:

 • – avtobusni prevoz
 • – 7 x pol penzion (HB) v hotelu *** nacionalne kategorije v dvoposteljnih sobah,
 • – plovba s kanuji, izposoja opreme in strokovno vodenje ves čas plovbe,
 • – malica, – vse zunanje oglede po programu,
 • – stroške priprave in organizacije izleta

Cena ne vključuje: plačilo turistične pristojbine v vrednosti 4 KM ali 2 €/dan

PRENESI VABILO (PDF)

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
vsak dan med 20.00 in 21.00 uro na tel. št.:
Igor Oprešnik, 041 985 048
igoropresnik@gmail.com

Scroll to Top